Wednesday, 8 April 2009

2007 - TERESA CRISTINA, DE BILLIE HOLIDAY VAN DE SAMBA? (article)


BIMHUIS, June 2007

Brazilian Summer Sessions Bimhuis : Teresa Cristina & Grupo Semente

Zomers was het zeker 7 juni in een afgeladen Bimhuis met een temperatuur die letterlijk en figuurlijk verscheidene malen tot het kookpunt steeg en soms zelfs daarboven uit kwam! Voor de pauze zorgde Teresa Cristina en haar groep voor een hechte en subtiele versie van de authentieke samba, waarbij het accent binnen de groep meer lag op samenspel en hecht groepsverband dan op solistische (en bij sommige “jazzistas” maar al te vaak enigszins egotrippende) uitspattingen van de leden afzonderlijk.

Neyde Lantyer & Claudia Trajano van de stichting A Hora do Brasil (de organisator van deze sessions) wezen ons in hun introductie (terecht) op het feit dat we Braziliaanse muziek in Nederland tegenwoordig vaak letterlijk op iedere hoek van de straat kunnen horen, maar hoe vaak horen we de echte, pure samba zoals bij deze groep uit de wijk Lapa, Rio de Janeiro?

Zangeres Teresa Cristina deed met haar bijna ingetogen, maar spanningsvolle voordracht met name voor de pauze niet alleen uiterlijk (gardenia aan de zijkant in het haar gestoken) enigszins aan jazzgrootheid Billy Holiday denken en het was duidelijk, dat haar voorbeelden qua zangeressen meer te vinden zijn bij samba-grootheden als Dona Ivone Lara, Clementina de Jesus en Clara Nunes, dan bij de meer exuberante vertolksters van de hedendaagse populaire Braziliaanse muziek (MPB).

Hoewel Cristina nog jong is (ze is geboren in 1968) deed ze met haar stem die oude tijden van de samba comum, pagode en partido alto herleven en bracht ze naast bovengenoemde zangeressen eveneens mestres als Paulinho da Viola in herinnering.
Het was dan ook goed dat Grupo Semente ons weer eens liet horen hoe Aquarela do Brasil eigenlijk origineel, oorspronkelijk klonk, voordat het verwerd tot de commerciële liftmuziek die de meesten van ons kennen.

Verrassend was ook de zang van pandeiro speler Pedro Miranda, die met zijn vertolking van ’n samba met grappige woordspelletjes (’n soort Braziliaanse versie van de kat krabt de krullen van de trap) wist te vertederen en Teresa in het daarop volgende duet goed partij gaf.

Na de pauze werd al snel duidelijk dat samba natuurlijk in eerste plaats dans betekent en het was een geluk dat de architect van het prachtige nieuwe Bimhuis (wat een uitgelezen locatie voor deze summer sessions trouwens!) voor een steviger dak heeft gezorgd, dan dat van de voormalige (ingestorte) Parkschouwburg te Hoorn, want dat was vast niet bestand geweest tegen deze swingende, kolkende internationale massa muziek- en dansliefhebbers.

Op 15 september kunnen we weer een summer session verwachten, deze keer met chorinhos* van Trio Madeira Brazil.
Een prettig vooruitzicht!

Annemieke Claassens

No comments:

Post a Comment